Lumea Cahor sau Vinul pastoral

29

oct

Posted by Vasile

Acest popular vin de desert şi-a primit numele de la oraşul francez Cahors, situat în apropierea Pirineilor. În conformitate cu noile specificaţii, Cahor-ul francez trebuie să se bazeze pe struguri Malbec (cunoscut pe plan local în Cahors ca Okserrua), el este cel care-i dăruie cahor-ului nuanţe de migdale şi prune uscate. În calitate de mici adausuri în componenţa Cahor-ului pot intra şi soiuri de struguri cum ar fi Merlot şi Tanna. Trăsătura caracteristică în pregătirea acestui vin este zdrobirea strugurilor şi încălzirea mustului pînă la temperatura de 75-80 º C timp de 18-24 ore (de aceia vinurile de acest tip în Franţa se numesc fierte). Acest tratament termic îmbunătăţeşte tranzacţia mai favorabilă de la must la lichidul cu diverse nuanţe colorante şi alte extracte, datorită căreia vinul obţine o culoare intensă, buchet nobil şi u gust catifelat, care pune în evidenţă tonul de prune uscate şi alte fructe, cel mai des - cremă şi ciocolată. S-ar părea că totul este clar. Iată-l Cahor-ul din Cahors, care terptat a venit şi în regiunile noastre. Doar că, vinul dăruit de către vinificatorii francezi, nu a fost niciodată dulce. Băutură tare, roşie, stabilă şi sănătoasa - numai nu dulce. De unde oare a venit Cahor-ul nostru dulce? Istoria arată că aici nu a fost lipsit făra biserică. Am putea chiar spune, că biserica a făcut produsul aşa cum îl cunoaştem şi îl servim acum. Este vorba de ritualurile bisericeşti la care este nevoie de vin, şi dacă ascultăm Biblia, vinul trebuie să fie neapărat din struguri şi curat (adică fără impurităţi). Unele surse spun că Biserica a comandat vinificatorilor din Cahors roşu, destul de dens (astfel încît să-l poată dilua), vin natural. În ceea ce priveşte gustul, apoi strămoşii noştri preferau "mai dulce", şi au comandat un vin dulce, aromat. Dar unii resping acestă legendă şi sugerează în schimb una alta-care, că Cahor este doar invenţia noastră (doar cu excepţia numelui). Corect este să spunem Vin pastoral şi nu Cahor sau Kagor.

Vinul pastoral se serveşte cu doze mici, mai bine încălzit, la răceală, boli de stomac şi alte maladii.