Sloganul Vinăriei Ţiganca-Gitana wine discover your senses
…Povestea vinului „Gitana” începe în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, de la o mică vinărie localizată în satul Ţiganca, pe malul râului Prut. Vinăria era proprietatea a doi fraţi de origine greacă şi era înconjurată de mici plantaţii de viţă de vie. În baza cărui temei au creat aceşti doi străini o vinărie mică pe meleaguri străine? Probabil că solul şi clima blândă erau favorabile pentru a produce vinuri fine şi unice în felul lor. Enciclopedia sovietică moldovenească menţionează microzona „Ţiganca”, alături de microzonele Romăneşti, Trifeşti, Purcari ş.a., drept o regiune cu o climă şi un terroir excelente pentru cultivarea strugurilor roşii de soi european. Aşadar, în 1953, în satul Plopi, a fost fondată fabrica de vinuri „Ţiganca”, întreprindere cu o capacitate de producere de 7 mln. de litri de vin ce producea vinuri maturate de calitate superioară, apreciate atât în Moldova, cât şi pe întreg spaţiul URSS. Şi astăzi găsim în colecţia fabricii faimoasele vinuri vechi care s-au ales cu menţiuni şi medalii de aur la diferite concursuri internaţionale din Budapesta, Sofia, Ialta. A produce un vin de desert calitativ este o măiestrie ce necesită mari calităţi profesionale. Vinificatorii ce activau în acea perioadă şi-au demonstrat capacităţile, reuşind să producă, doar la Ţiganca, un vin tipic de Tokay cu gust intens de stafide denumit „Nejnosti”. Cu regret, colecţia de vinuri numără o cantitate mică de capodopere vinicole precum: Auriu 1972, Grătieşti 1973, Trifeşti 1970.
Vinăria „Ţiganca” vs „Gitana Winery” În anul 1999, fabrica devine o proprietate de familie. Deşi era într-o stare dezastruoasă, vinăria era dotată cu cel mai important element pentru a produce un vin de calitate – beciuri subterane cu temperaturi constante atât vara, cât şi iarna, permiţând o maturare decentă a vinurilor.
De la realităţi la necesitate
„Aşa cum totul porneşte de la viţa de vie, tehnologiile nu fac decât să păstreze mai bine ceea ce a creat natura.”
Principiul companiei „Gitana” de a produce vinuri de calitate, unice prin gust şi aromă, a impus investiţii mari, anevoioase, dar necesare. În anul 2002, în colaborare cu Institutul Naţional al Viei şi Vinului, s-au plantat cca. 350 ha de viţă de vie cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Regală ş.a. în localitatea Romanovca, la o distanţă de aproximativ 70 de km de vinărie. Plantaţiile sunt situate pe expoziţiile sudice din Stepa Bugeacului, în zona geografică „Valul lui Traian”, recunoscută drept cea mai favorabilă zonă din Republica Moldova pentru cultivarea strugurilor din care se produc vinuri roşii şi vinuri de desert. Amplasarea viilor pe colinele cu pante descrescătoare, cu faţa spre Est şi Sud-Est, la o altitudine de 180-250 m deasupra mării, pe malul râului Prut, având în spate Codrii Tigheciului, creează o microclimă deosebit de favorabilă pentru a obţine struguri sănătoşi. O altă suprafaţă, de cca. 100 ha, mărgineşte domeniile fabricii de vin: locuri pitoreşti îndepărtate de civilizaţie, suprafeţe predestinate plantării soiurilor de struguri Pinot Gris, Furmint, Gars Revelu, din care vor fi produse, pe viitor, vinuri licoroase. Microzona Ţiganca dispune de calităţi unice şi e situată pe aceeaşi latitudine cu faimoasele regiuni Bordeaux şi Piedmontese.
De la strugure la sticlă
Procesul tehnologic de producere a vinului se bazează pe metodele clasice. Fermentarea strugurilor roşii are loc în căzi de stejar, apoi este selectat vinul cel mai ales, pentru a fi pus la maturare în butoaie şi baricuri de stejar, localizate în beciurile subterane. Anul 2011 a fost semnificativ pentru „Gitana Winery” prin îmbutelierea primei partide de vin seria „Classico” ce cuprinde: Cabernet Sauvignon 2007, Merlot 2009, Riesling de Reign 2009, Feteasca Regală 2009, vinuri seci, maturate, de calitate superioară. Într-o perioadă scurtă, vinurile „Gitana” au reuşit să cucerească atât reţeaua Horeca din Moldova şi România, cât şi piaţa din Canada, Singapore, Belgia.
Vinăria „Gitana” este fructul generozităţii, al naturii şi al muncii omului, rezultatul întâlnirii unui terroir excepţional şi al pasiunii familiei Dulgher pentru vin. Întotdeauna vom susţine maniera calităţii, prestigiului şi al know-how-lui pentru a dărui un vin expresiv şi seducător.