Itinerarele moldovenesti ale vinului

29

oct

Posted by Vasile

Plai moldav... Natura a fost deosebit de darnică cu el, folosindu-şi întreaga palitră pentru a-l colora cît mai viu şi pitoresc. Rîndurile de vie, care se pierd în depărtare, livezile, bătrînii Codri, unda albastră a Nistrului, cerul însorit- toate aceste elemente sînt inseparabile de peisajul moldovenesc.Moldova este una dintre regiunile lumii, în care vinificaţia cunoaşte o istorie de peste cinci mii de ani. Din timpuri străvechi poporul nostru cultiva viţa-de-vie, din moşi-strămoşi produce vinuri, care şi-au cucerit faima departe de hotarele acestui plai. Pînă şi pe harta geografică Moldova are conturul unui strugure de poamă. Dar acest mic ciorchine este foarte ponderabil în vinificaţia mondială. Tradiţia multiseculară de producere a vinului şi-a găsit reflectare în istoria şi cultura meleagului nostru, care dispune de numeroase obiective de larg interes, inclusiv legate de sectorul vinicol, care este mîndria şi zestrea noastră naţională. 

Moldova îşi afirmă cu tot mai multă siguranţă dreptul de afi parte componentă a Căii europene a vinului. Itinerarele vinicole, care pornesc din capitală, cuprind practic întreg teritoriul republicii. Agenţiile turistice, peste 250 la număr, le propun celor interesaţi tururi tot mai consistente şi atractive.agroturismul este un fenomen caracteristic epocii în care trăim. Preocupările plugarilor, vierilor şi vinificatorilor, măiestria lor, rodul muncii inspirate, pe care o ridică la nivel de artă, au ajuns să devină un obiect de viu şi binevoitor interes.

Calea vinului pentru Republica Moldova este direcţia, care duce spre propăşire şi spre larga popularizare în lume a tuturor bogăţiilor de care dispune ţara noastră.