„Colectia de Aur” Milestii Mici

29

oct

Posted by Vasile

IS CVC „Mileştii Mici” dispune de o colecţie de vinuri, care a marcat o dată şi pentru totdeauna faima şi prestigiul întreprinderii pe piaţa internă şi pe arena internaţională a vinurilor. În luna august a anului 2005 „Colecţia de Aur” Mileştii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colecţie, vinurile comercializîndu-se atît în ţară, cît şi peste hotare.  Un sentiment adînc de recunoştinţă te cuprinde atunci cînd realizezi cîte generaţii au lasat aici cîte o particică din sufletul lor. La răscruce de milenii, te-nfiori la gîndul că în colecţie se mai păstrează vinuri din secolul trecut. Arhitectura în stil gotic şi perfecţiunea formelor amintesc de vechile temple greceşti. La o adîncime de 80 m, în căsuţe-caze, în butelii acoperite cu praf, mucigai şi pînza de paianjen, vinurile îşi duc liniştite traiul de zi cu zi. Fiecare cază dispune de un paşaport pe care este indicat numărul cazei, denumirea vinului, anul recoltei strugurilor şi anul depozitării vinului în colecţie.

Colecţia îşi îmbunătăţeşte stocurile în fiecare an, ceea ce va permite ca vinurile depozitate recent să dăinuiască ani de-a rîndul, pentru ca urmaşii noştri să-şi amintească cu respect de cei ce le-au dat viaţa.

Vinurile de colecţie de la Mileştii Mici sunt vinuri excepţionale, cel mai vechi vin datînd din 1969. Rafinatele vinuri albe, cum ar fi „Milestscoe 1986”, „Dnestrovscoe 1984”, viguroasele vinuri roşii – „Cabernet 1986”, „Codru 1986”, „Negru de Purcari 1986” sau delicatele vinuri de desert – „Gratiesti1986 ”, „Auriu1986 ”, „Trandafirul Moldovei1986 ” sunt vinuri care reprezintă image-ul vinificaţiei nu numai în Moldova, ci şi peste hotarele ei.

Cea mai mare parte din export este destinată Rusiei; vinurile cu marca Mileştii Mici se mai exportă şi în SUA, Japonia, China, Marea Britanie, Grecia, Belarus, Ucraina, etc.

Vinurile din colecţie sunt păstrate cu nespusă grijă şi atenţie. Ca şi omul, vinul are mai multe etape şi vîrste, prin care trece, treptat, pentru a-şi duce cu demnitate bunul sfîrşit. Iniţial, vinurile sunt dădăcite ca nişte copii, mai apoi – educate ca nişte adolescenţi în perioada cînd se prepară vinurile tinere.

Vinurile de calitate superioare sunt deja vinurile mature, bine structurate, după care urmează floarea vîrstei în care vinurile de colecţie îşi manifestă cu plenitudine calităţile organoleptice. După cîţiva ani de maturare în colecţie, vinurile dobîndesc arome specifice, în care se-mpletesc duios nuanţe de vanilie, vişină, coacază neagră , flori de cîmp sau ciocolată.

Microclima care se creează în colecţie (temperatura şi umiditate constantă) nu fac decît să îmbunătăţească calităţile vinului. Buteliile au un design foarte special şi o etichetă originală care imită harta orăşelului vinicol subteran Mileştii Mici. Unele caze din „Colecţia de Aur” se dau în chirie, astfel cei interesaţi în mod deosebit de colecţionarea vinurilor, au posibilitatea să şi le păstreze aici.