Beciul vinicol

29

oct

Posted by Vasile

Vinul - un produs foarte blând şi capricios, un organism viu, care, dacă nu este depozitat în mod corespunzător cu uşurinţă i se provoacă prejudicii ireparabile.
Condiţii ideale pentru stocarea vinului 
* Poziţia orizontală (pluta ar trebui să fie pe deplin spălate cu vin); 
* Întuneric ; 
* Loc curat, bine aerisit (de preferinţă pivnita); 
* Pace şi linişte complete; 
* Temperatură constantă de 11-12 ° C (10-14 ° C este acceptabil); 
* Umiditate constanta de 75-80 la sută (nu mai puţin de 70); 
* Nici un fel de mirosuri străine.

Duşmanii vinului 
* Lumina, în special cea de soare şi de neon; 
* Ridicată (peste 20 ° C) sau temperatura prea scăzută, fluctuaţiile de temperatură constantă; 
* Vibraţii; 
* Umiditate scazuta (care ar putea duce la uscarea plutei, umiditate foarte mare, mai degrabă periculoase pentru etichete, deşi există riscul de mucegai în tuburi); 
* Miros de cherosină, de combustibil, etc ( pluta nu asigură integritatea completă - altfel vinul nu ar putea să se îmbunătăţească).

Pentru păstrarea vinului este de dorit să aveţi o pivniţă echipată, pereţii căreia trebuie să fie confecţionaţi din material poros (calcar, caramida). În cazul în care pereţii sunt de beton, lipsiţi de pori, ar trebui să faceţi găuri în mai multe locuri.

Cel mai important este aer ul curat. Acest lucru poate fi realizat în două moduri: fie să fixaţi în partea de jos a uşii (în mod ideal, situat în partea de nord), grila de aerisire şi capota în partea de sud sau peretele de est, sau a instala aer conditionat (al doilea este de preferat pentru proiecte mari ). În mod ideal, cele mai bune pivniţe sunt în partea de nord-sud.

Pe jos este de dorit să se toarnă pietriş sau nisip (strat de aproximativ 4-5 cm), care ar trebui să fie în mod regulat udat cu apă (în special în timpul verii). La umiditate mare aceste acoperiri ar trebui să rămînă uscate pentru a absorbi excesul de umezeală.Este necesar de a dota beciul cu termometru şi aerometru. Pentru iluminare, se recomandă să se folosească becuri slabe de lumină şi să le folosiţi doar pe durata şederii dvs. în pivniţă.

Nu uitaţi că vibraţiile sunt extrem de periculoase pentru vin: dacă există linii de tramvai, sau în cazul cînd după perete este un motor electric , vinul dumneavoastra poate suferi foarte mult.altRafturile pentru sticle nu este de dorit să fie din plastic sau din lemn: ambele nu sunt foarte fiabile, şi lemnul are şanse de a putrezi . Pe un raft trebuie să se încapă cel mult şase rânduri de sticle. Vinul proiectat pentru stocare pe termen lung ar trebui să fie situat mai departe sau în rafturile de jos, dar cel care doriţi curînd să îl întrebuinţaţi –situaţil mai aproape pe rafturile superioare. Sticlele ar trebui să fie stabilite cu eticheta în jos pentru o mai bună conservare a acesteia. Desigur, este de dorit să se extindă sticlei, în conformitate cu domeniile lor de origine, tipuri de vinuri şi vechime. Detinătorii unei Enoteci mari (colectie de vinuri), expertii recomandă un catalog usor se găseşte sticla.

Spre bucuria iubitorilor de vin sau restaurantelor care nu au o pivniţă, poate fi recomandat de a cumpăra un frigider speciale. Acestea costa mult, dar, în primul rând, sunt convenabile, deoarece acestea pot fi puse oriunde, şi în al doilea rând, sunt echipate cu dispozitive pentru a regla temperatura si umiditatea.

Note

1. Nu este recomandat de ţinut pe perioadă lungă vinul în sertare sau cutii: ambele pot să se deterioreze şi, în consecinţă, ar putea duce la apariţia unor mirosuri care pot trece în vin, pentru că sigilarea sticlelor în general nu sunt în întregime. 
2. Dacă vinul nu este foarte vechi, iar perioada de stocare destinată nu trebuie să depăşească unu, doi ani, temperatura admisibilă 16-18 ° C (în funcţie de o sursă - până la 20 ° C). La aceasta temperatura, vinul se maturizeaza mai repede, dar nu îmbunătăţeşte la fel de mult ca la o temperatură de 11-12 ° C. Pe de altă parte, la o temperatură de 8-9 ° C, vinul aproape nici nu evoluţionează.